Wonen tussen zee en polders

Wonen tussen zee en polders

5 redenen om aan de Belgische kust te gaan wonen

We kennen onze kust allemaal als dé ideale zomerbestemming voor een dagtrip of een korte vakantie dicht bij huis. Maar wist je dat de kust ook erg interessant is om te wonen? Wij sommen de vele voordelen even voor je op.

1. Meer dan appartementsblokken met zicht op zee

Wie dacht dat kustgemeenten alleen op zon, zee en strand overleven, heeft het mis. Investeren is ook aan de kust een must, en dan niet alleen in appartementsblokken met zicht op zee. Er staan voor de komende jaren immers enkele indrukwekkende projecten op stapel, zoals een nieuw casino, uitgebreide sportparken, bedrijfssites, betaalbare woonprojecten, … De kust is dus het hele jaar door een bruisende en aangename plek om te wonen en werken.

2. Rijk gevulde activiteitenkalender

Terwijl in de zomer haast één op de twee evenementen in België zich aan de kust lijken af te spelen, valt er ook tijdens andere maanden heel wat spektakel te beleven. Jong of oud, sportieveling of fan van cultuur: kustgemeenten hebben een rijk gevulde activiteitenkalender waarin iedereen wel zijn gading vindt.

3. KMO-vriendelijk

Niet alleen hotels en restaurants krijgen aan de kust alle kansen om zich te ontwikkelen. Ook aan KMO’s hebben kustgemeenten heel wat te bieden. Ze vinden in sommige gemeenten zelfs ruimte voor groei in enkele gloednieuwe bedrijventerrein. Meer dan ooit staan onze kustgemeenten open om nieuwe economische sectoren te verwelkomen. De nabijheid van de luchthaven van Oostende en de havens van Zeebrugge en Oostende bieden overigens heel wat logistieke mogelijkheden. Dit zal in de komende jaren dus voor heel wat nieuwe werkgelegenheid zorgen aan de kust.

4. Betaalbare woningen en premies voor jongeren

In het verleden vonden vooral senioren moeiteloos de weg naar zee. Om het tij te keren lanceren sommige kustgemeenten daarom een reeks interessante maatregelen voor jonge gezinnen. Zo plannen ze op korte termijn een fors aantal nieuwe verkavelingen, waarbij betaalbaar wonen vaak centraal staat. De bedoeling is dat de aankoopprijzen er lager liggen dan in de commerciële en hoger dan in de sociale woningbouw. Daarbovenop geven sommige kustgemeenten premies en kortingen aan jonge gezinnen die zich willen vestigen aan de kust.

5. Doordachte ruimtelijke ordening

Terwijl vroeger alles kon en mocht, liggen de bouw en renovatie van gebouwen vandaag meer aan banden en is er meer structuur. Dat maakt onze kustgemeenten als vanzelf veel mooier dan enkele decennia geleden. Deze focus op een aangename ruimtelijke ordening verhoogt de levenskwaliteit en zorgt voor een nieuwe aantrekkingskracht. Niet te vergeten: terwijl aan de ene zijde het strand en de gezonde zeelucht lonken, ligt er aan de andere zijde een weids en groen polderlandschap!

*artikel uit mediaplanet (http://www.lifestyletips.be/inspiratie/5-redenen-om-aan-de-belgische-kust-te-gaan-wonen)

Meer nieuws