Voorlopige versus definitieve oplevering

Voorlopige versus definitieve oplevering

De oplevering is een belangrijke mijlpaal: ze markeert het einde van de werf en bewijst dat de aannemer zijn verplichtingen is nagekomen.

De oplevering van een nieuwbouwproject gebeurt in twee fases. Eerst is er de voorlopige oplevering, minstens één jaar later volgt de definitieve of de eindoplevering.

Tijdens de voorlopige oplevering controleert de ontwikkelaar, samen met de aannemer, de architect, de eigenaar en/of de syndicus de uitgevoerde werken. Er wordt nagegaan of alle werken volgens de regels van de kunst, de plannen en het lastenboek uitgevoerd zijn.

Na de voorlopige oplevering wordt de eigenaar effectief eigenaar van de woning en kan hij er zijn intrek nemen. 

Tussen de voorlopige en definitieve oplevering volgt een periode van minstens één jaar. Op die manier heeft de eigenaar de mogelijkheid om te controleren of de woning bestand is tegen alle weersomstandigheden en probleemloos de vier seizoenen doorkomt. Ook de goede werking van de technische installaties en de stabiliteit van het gebouw kunnen op deze manier naar behoren gecontroleerd worden.
Na minstens één jaar vindt de definitieve oplevering plaats. De eventueel vastgestelde gebreken moeten tegen dan verholpen te zijn. 

Meer nieuws