Vlaamse nieuwbouw extreem energiezuinig

Vlaamse nieuwbouw extreem energiezuinig

Positief nieuws uit de nieuwbouwsector: wie in Vlaanderen een nieuwbouwwoning bouwt, klopt gemakkelijk alle strenge normen rond energiezuinigheid. Dat blijkt uit recente cijfers die onlangs vrijgegeven zijn door de Vlaamse minister van Energie.

Vlaamse nieuwbouwwoningen zijn al energiezuiniger dan de opgelegde normen. Dat meten we af van het E-peil dat vermeld staat op de bouwvergunningen. Dat E-peil is een score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is: hoe lager de score, hoe beter.

Gemiddeld zitten Vlaamse nieuwbouwwoningen - volgens de meest recente cijfers (2017) - aan een E-peil van 27. Dat terwijl de wettelijke maximumnorm datzelfde jaar op E50 lag. Dit jaar is dat E40, volgend jaar E35 en in 2021 E30. 

De grens van E30, en alles daaronder, wordt door beschouwd als Bijna Energieneutraal (BEN). BEN-woningenverbruikenamper energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. En de energie die wel nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald. Dat is onder meer te danken aan de almaar betere materialen die in de bouw worden gebruikt om een woning te isoleren of luchtdicht te maken.

Naast het voldoen aan de E-peileis, geldt voor alle nieuwbouwprojecten de S-peileis van maximum 31.

Het S-peil of 'schilpeil' drukt de energie-efficiëntie van de gebouwschil uit. Het zegt hoe goed de schil bestand is tegen koude winterdagen, maar ook of er genoeg zonnewering is op hete zomerdagen. Hoe minder energie nodig is om de temperatuur van de wooneenheid op peil te houden, hoe lager en hoe beter het S-peil.

Het S-peil geldt voor nieuwe wooneenheden met bouwaanvraag na 01 jan. 2018 (voorheen: het K-peil). Recente cijfers van het S-peil zijn nog niet gekend.

 

Bronnen: vrtnws, Vlaams Energieagentschap en energiesparen.be

Meer nieuws