De woonbonus

De woonbonus

De nieuwe Vlaamse regering schrapt begin volgend jaar de woonbonus en verlaagt de registratierechten met 1 procent.

Wat is de woonbonus?

De woonbonus is een belastingvoordeel of -vermindering voor het huis of het appartement waar u woont en waarvoor u een hypothecaire lening bent aangegaan. Vanaf 1 januari wordt dit voordeel uitgedoofd.

Voor de duidelijkheid: voor wie nu een woonlening lopen heeft, blijft het voordeel gelden. De maatregel geldt voor woningaankopen met een hypothecaire lening vanaf 2020.  

Wat zijn registratierechten?

Wie een woning koopt, betaalt registratierechten = een belasting. Voor nieuwbouwwoningen betaalt u geen registratierechten maar BTW.

De schrapping van de bonus (en de verlaging van de registratierechten) gaat begin volgend jaar in voege. Opgelet: de uitgangsdatum van het al dan niet kunnen genieten van de huidige woonbonus is de datum van het verlijden van de akte. Deze datum is niet gelijk aan de datum van het ondertekenen van het compromis.

Van compromis tot notariële akte

U hebt de woning van uw dromen gevonden, en kwam tot een overeenkomst over de prijs en de voorwaarden met de verkoper. Dan tekent u meestal een verkoop- of aankoopcompromis. Dit document verplicht tot de definitieve aankoop van de woning. Ook de verkoper is verplicht het huis aan u te verkopen, zelfs al krijgt hij of zij een hoger bod.

Binnen vier maanden na de ondertekening van het compromis, moet u de notariële akte laten verlijden. De tijd tussen de notariële akte en het compromis gebruikt de notaris voor de administratie van de aankoop en het nodige opzoekwerk.

Conclusie

Wie nog wil genieten van de woonbonus heeft nog maar enkele weken de tijd om over te gaan tot de aankoop van een woonst!

Meer nieuws